DONESITE ELOFLEX NA LET

Elektromotorna invalidska kolica Eloflex u skladu su sa svim propisima i standardima Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika (IATA). U našem kratkom vodiču ćete pronaći važne informacije, korisne savjete i relevantne dokumente za neometano iskustvo leta na vašem sljedećem putovanju.

AKO PUTUJETE ZRAKOM:

Planirate da odletite sa svojim Eloflexom? Super, niste sami, ali važno je biti spreman. Prije nego što rezervirate kartu ili krenete na aerodrom, pročitajte informacije u nastavku. Saželi smo najvažnije procedure i propise i podijelili neka lična iskustva putovanja avionom kako bismo osigurali da vaše putovanje prođe bez problema.  

NAPOMENA! Uvijek provjerite sa svojom aviokompanijom možete li ponijeti svoj Eloflex PRIJE rezerviranja zrakoplovnih karata. Takođe preporučujemo da zatražite pismenu potvrdu putem e-pošte. U slučaju da aviokompanija ne slijedi međunarodne smjernice IATA-e i odbije uzeti vaš uređaj u avion, preporučujemo da rezervirate svoje putovanje kod druge aviokompanije.

1. Generalno
Međunarodni propisi dopuštaju prijevoz invalidskih kolica na baterije i sličnih uređaja za putnike čija je pokretljivost ograničena invaliditetom, zdravstvenim problemima, starosnom dobi ili privremenim oštećenjima. To znači da je generalno u redu letjeti sa svojim invalidskim kolicima kao predanim prtljagom. Većina aviokompanija se pridržava međunarodnih propisa IATA-e, koji su detaljnije objašnjeni u nastavku.  Međutim, važno je napomenuti da svaka aviokompanija može slobodno tumačiti propise kako želi ili pratiti svoje malo drugačije smjernice. U konačnici, pilot je taj koji donosi konačnu odluku. Zato je važno da kontaktirate svoju aviokompaniju za dodatne informacije prije rezerviranja leta. 

2. Evo kako to funkcioniše
Prilikom rezervacije putovanja svakako navedite da želite sa sobom na let ponijeti elektromotorna invalidska kolica. Aviokompanija će vam zatim postaviti niz dodatnih pitanja, uključujući podatke o težini i veličini elektromotornih invalidskih kolica, kao i o vrsti, težini i snazi ​​baterija. Odgovore na ova pitanja možete pronaći u dokumentima u nastavku. Po dolasku na aerodrom, otiđite do redovnog šaltera za prijavu. Oni će koordinirati uslugu pomoći na aerodromu kako bi vam osigurali ručna invalidska kolica za korištenje na aerodromu. Nakon prijave donesite svoj Eloflex u poseban prostor za preuzimanje prtljaga gdje će elektromotorna invalidska kolica biti prevezena u avion. Ako nemate zaštitnu torbu, preporučujemo da je unajmite na aerodromu.

3. Ovo nalažu propisi
Većina aviokompanija koristi međunarodne propise IATA-e, posebno IATA-ine propise o opasnoj robi, kako bi pružili smjernice za prijevoz elektromotornih invalidskih kolica u avionu. Najnovije izdanje ovih propisa navodi sljedeće: 

 • Da bi se unijele u avion, baterije elektromotornih invalidskih kolica moraju biti plovne (odobrene za let), što znači da moraju proći međunarodni test UN38.3. Sve baterije u asortimanu elektromotornih invalidskih kolica Eloflex zadovoljavaju ovaj standard (Eloflex koristi nepropusne suhe litijumske baterije). Kopiju rezultata testa možete dobiti pomoću veza u nastavku.

 • Postoji ograničenje količine energije koju baterije mogu nositi u avionu. Prema IATA propisima (2.3.2.4), možete ponijeti bateriju maksimalnog kapaciteta 300 Wh i rezervnu bateriju istog kapaciteta. Svaka baterija u elektromotornim invalidskim kolicima Eloflex ima kapacitet od 240 Wh.
 • IATA propisi zahtijevaju da se obje baterije moraju ukloniti iz vašeg Eloflexa prije nego što ga prijavite i unesete u kabinu kao ručni prtljag. Čim ste izvadili baterije, kontakte baterija morate zaštititi od kratkog spoja prema propisima. Najlakši način da to učinite je da pokrijete kontakte svake baterije ljepljivom trakom, poput selotejpa. Baterije takođe morate čuvati u plastičnim vrećicama, po mogućnosti u vrećicama sa patentnim zatvaračem.


Imajte na umu da svaka aviokompanija zadržava pravo različitog tumačenja pravila te čak može imati lični skup propisa. Ako želite doslovno pročitati IATA-ine propise (na engleskom), možete pronaći paragraf 2.3.2.4 (Invalidska kolica/pomagala za hodanje s litijumskim baterijama) u dokumentu u nastavku.

4. Ovo je naše iskustvo
Hiljade korisnika Eloflexa letjelo je na razne destinacije širom svijeta posljednjih godina, a mnogi od njih su podijelili svoja iskustva s nama. Većina njih navodi da je pokretanje njihovog Eloflexa na letu bilo glatko i bez problema, bez značajnih problema. Većina njih jednostavno je predala svoja elektromotorna invalidska kolica onakva kakva jesu, a da nisu morali ništa preduzeti po tom pitanju.

Međutim, neke aviokompanije sve češće zahtijevaju od putnika da izvade baterije iz svojih kolica i nose ih kao ručni prtljag. U takvim slučajevima preporučuje se vježbati vađenje baterija kod kuće prije leta za iskustvo bez stresa. Kao što je gore navedeno, kontakte baterija treba prekriti trakom i treba ih pohraniti u zasebne plastične vrećice i unijeti u kabinu kao ručni prtljag. Ako ste unaprijed pripremljeni, ne biste trebali imati problema.

U nekim slučajevima korisnici su odlučili ostaviti jednu bateriju kod kuće i ponijeti samo jednu bateriju sa sobom na put. To je potpuno prihvatljivo i vaš Eloflex će raditi sa samo jednom baterijom. Međutim, imajte na umu da će vaš domet biti prepolovljen i da ćete možda morati češće puniti. Neki su korisnici izvijestili da osoblje korisničke službe, rezervacija, pa čak i prijava možda neće uvijek u potpunosti biti informisani o propisima. Da biste izbjegli moguće probleme, preporučuje se da budete u potpunosti informisani o situaciji kako biste mogli „ostati pri svome”. Takođe je dobra ideja odštampati i donijeti dokumente o putnim propisima (pogledajte u nastavku).

5. Odštampajte dokumente
Kad stignete na aerodrom, može biti korisno imati važne informacije dostupne u štampanom obliku, posebno ako imate dodatnih pitanja tijekom prijave. Zato preporučujemo da odštampate sljedeće dokumente:

Činjenice o elektromotornim invalidskim kolicima i baterijama - Model C 

Činjenice o elektromotornim invalidskim kolicima i baterijama - Model X 

Činjenice o elektromotornim invalidskim kolicima i baterijama - Ostali modeli 

Testiranje i validacija baterija UN38.3 - Model C

Testiranje i validacija baterija UN38.3 - Model X

Testiranje i validacija baterija UN38.3 - Ostali modeli 

Kako izvaditi baterije 

Međunarodni propisi IATA

Slideshow Items

 • Optimizirajte svoje punjenje

  Kako najbolje napuniti svoj Eloflex? Naučite kako da produžite trajanje svojih baterija i poboljšate svoj domet.

 • Unos Eloflexa u automobil

  Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo od naših korisnika je imamo li savjete kako jednostavno unijeti Eloflex u automobil. U nastavku smo sastavili najčešće pristupe.

 • Održavanje vašeg Eloflexa

  Ne morate poslati svoj Eloflex na servis, ali sjajan način da produžite radni vijek svojih elektromotornih invalidskih kolica je da ih održavate prema našim savjetima i uputstvima.